Vertraging bouw Huis van de Stad

21 April 2020, 09:45 uur
Bouw & Wonen , Algemeen , Politiek
mainImage

De renovatie van het voormalige stadhuisgebouw aan de Generaal Spoorlaan, het toekomstige Huis van de Stad, loopt vertraging op. Oorzaak is de onverwachte vondst van meer asbest in het gebouw dan bekend was. Het college van burgemeester en wethouders is onaangenaam verrast en neemt de zaak hoog op. Direct na de vondst is een onderzoek ingesteld.

In het voormalige stadhuisgebouw is tijdens renovatiewerkzaamheden in het souterrain asbesthoudend materiaal aangetroffen waarvan de aanwezigheid niet bekend was bij de gemeente. De werkzaamheden zijn direct gestaakt en het souterrain afgezet. Direct na de vondst is de omgeving van dit asbesthoudende materiaal onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat niet alleen in het souterrain maar op meerdere plekken verspreid over het gebouw losse asbestdeeltjes aanwezig zijn in de kabelgoten en aan de bovenzijde van de systeemplafonds. Uit veiligheidsoverwegingen is het werk in het gebouw direct stilgelegd. Daarnaast zijn er in het gebouw 16 aanvullende luchtmonsters genomen om na te gaan of het asbestmateriaal ook de lucht in het gebouw kan hebben besmet. Uit deze metingen blijkt dat de aangetroffen hoeveelheid asbestvezels in de lucht nihil is. Slechts in één van de 16 luchtmonsters is één asbestvezel aangetroffen, waarmee het effect op de volksgezondheid als nihil kan worden beschouwd.

Onderzoek
Direct na de vondst van het asbest heeft de gemeente een onderzoek gestart om te achterhalen waarom de recent aangetroffen asbest, ondanks eerdere asbestinventarisaties, niet bekend was en in hoeverre dit voorzien hadden kunnen worden. Hiertoe heeft de gemeente de eerder uitgevoerde onderzoeken en asbestinventarisaties uit 2007 en 2015 opnieuw tegen het licht gehouden. Dit heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd. De eerdere onderzoeken blijken destijds conform de wet- en regelgeving te zijn uitgevoerd en goedgekeurd door de Omgevingsdienst Haaglanden.

Contra expertise
Wethouder Björn Lugthart concludeert: “We hebben er alles aan gedaan om de asbest die in het gebouw zit in kaart te brengen. Des te meer zijn we verbouwereerd over de recente asbest vondst. We staan voor een raadsel waarom dit niet bekend was. We willen de onderste steen dan ook boven hebben. Daarom stellen we een contra expertise in. We laten alle processtappen en bevindingen van de eerdere onderzoeken checken door middel van een second opinion door een onafhankelijk bedrijf. We willen dat er al het mogelijke aan wordt gedaan om nieuwe verrassingen te voorkomen.”

Extra kosten
De vertraging van de bouwwerkzaamheden, de asbestsanering en de aanvullende onderzoeken brengen extra kosten met zich mee. Deze bedragen om en nabij 4 miljoen euro. Het college zal zo spoedig mogelijk een voorstel aan de gemeenteraad voorleggen gebaseerd op verschillende scenario’s hoe hier mee om te gaan. Deze variëren van doorgaan tot het geheel stoppen van het project.

Bron: Gemeente Rijswijk